baba info 017

ÍGY MŰKÖDIK A MESETERÁPIA
2021.08.08 10:16

<<< Vissza

ÍGY MŰKÖDIK A MESETERÁPIA

A mesék tanítanak, bölcseletek és tudástárak: éppen ezért lehet használni őket fejlesztésre, elakadásban tovább lendítésre, gyógyításra.

Vaskor Gréta meseterapeuta, család-és rendszerállító, család-és párterapeuta a Metamorphoses Meseterápia módszerével dolgozik. Sokféle módon lehet a meséhez kapcsolódni: lehet mesélni, olvasni, hallgatni, lehet vele dolgozni, lélekfrissítésnek használni, lehet egyéni folyamatokat is kísérni vele, sőt, terápiában is használható. - A Metamorphoses Meseterápia mintákat, mintázatot keres az élethelyzetekben és a mesékben is - és ezek alapján a mintázatok alapján kapcsolja össze a mesét és az aktuális kérdést, problémát - tudtuk meg Vaskor Grétától.

Minden helyzetnek van mesei párja

A meseterapeuta szerint minden élethelyzetnek van egy mesei párja - ez az egyik alapvetése meseterápia módszerének -, a feladat, pedig az, hogy megnézzék, megkeressék, hogy a segítséget kérő épp hol tart a saját történetében és hol van a mesében. - Megnézzük, ott mi a feladat, mit tett eddig és mit kell még cselekednie, vannak-e segítői, kik az ellenfelei: tulajdonképpen a mesei térbe helyezzük a kérdését, a problémáját. A mese útmutatást ad, merre menjen tovább, mi legyen a következő lépése - fogalmazott a szakember.

A meseterápia módszerét nagyon sokféle élethelyzetben lehet használni: egyéni és párkapcsolatai elakadásoknál, kérdéseknél, a gyógyításban, a megelőzésben, és az önismeretben is.

A mese a léleknek szól

A szakértőt kérdeztük arról is, hogy miért mondhatjuk azt, hogy a mesének gyógyító ereje van. Véleménye szerint a mondott történeteknek olyan erejük van, amelyek belső képeket hívnak létre bennünk. A mese egy olyan különleges történet, amit már sok-sok ezer ember elmondott, és sok-sok ezer ember meghallgatott, és minden, ami felesleges volt lecsiszolódott róla.

- A mese a léleknek szól, szavai nyomán belső képek keletkeznek. A mese a kibillent állapotból mutatja az utat az egységbe, az egyensúlyi állapotba. A mese hallgatója a történettel, a belső képalkotásával végig járja ezt a rendező folyamatot - tudtuk meg Vaskor Grétától.

A mese mindenkié

És hogy kinek segíthet ez a módszer? Mesét mindenkinek jó hallgatni, gyereknek, fiatalnak, felnőttnek. Ezek a történetek rendeznek, kapcsolnak egymáshoz, saját magunkhoz, életkortól függetlenül. Mesélni már akkor is lehet, amikor a baba még a világra sem jött. Mesélni lehet a születés után, de ezek a mesék még mondókák, döcögtetők, ritmikus mondatok, énekek legyenek.

Aztán jöhetnek az én-mesék, az én-történetek, majd a rövid állatmesék következnek, és csak később kezdődik a klasszikus mesék kora - mondta el a meseterapeuta.

Véleménye szerint minden gyereknek jó, ha mesét hallgat: ez nem terápia, ez elemi szükséglete a gyereknek - és felnőttnek is. Mesélés alatt együtt van a mesében a mesemondóval, anyával, apával, nagyszülőkkel, a mese hősével, szereplőivel, és saját belső képeivel. - A mese jó szorongáscsökkentő lehet, bátorságra, együttérzésre, kapcsolódásra hív. Tehát nem "terápiásan" kell mesélni a kisgyermeknek, hanem csak mesélni, mert jó és szükséges. Ha nagyobb a probléma, akkor is lehet használni, mint terápiás módszert, de ezt jó szakemberre bízni - hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

Átélni a történetet

A meseterápia a kisgyermekek esetében sok-sok mondókával, verssel kezdődik, amely ráhangolja a figyelmét a mesére, majd az élőszavas mesemondás segíti, hogy kapcsolódjon a történettel. A szakembertől megtudtuk, hogy sokszor dramatikus elemekkel, vagy alkotással történik a mesébe hívás, a mese megdolgozása. A mesét soha nem értelmezik, elemzik a gyermekkel, helyette egy biztonságos térben meg és átélheti a mese történetét, beleszőve a saját megakadását, félelmét.

Többféle irányzat létezik arra vonatkozóan, hogy milyen mesékkel dolgoznak a meseterapeuták. - Van olyan, amiben saját mesét írnak, van, amiben népmesékkel dolgoznak, vagy műmesékkel, de lehet egy adott mesét is átírni: mindegyik érvényes, mindegyik lehet segítő és támaszt adó - mondta Vaskor Gréta.

A szakember szerint egészen pici kortól lehet "terápiás" célból mesélni: koraszülötteknél például az édesanya megnyugtató, ritmikus mesélése is tulajdonképpen ennek tekinthető. - Meseterapeuták dolgoznak kórházakban, Hospice-házban: mesélnek és közben a mesék feldolgozását, megdolgozását is végzik.

A mesék felkészíthetnek a halállal való szembesülésre, választ adnak olyan kérdésekre, mint a kik vagyunk, mi végre vagyunk a világon, mi a dolgunk. Segítenek gyereknek, felnőttnek a veszteség feldolgozásában, a gyászmunkában, érzelmek, indulatok kezelésében, útkeresésben, párkapcsolati problémák kezelésében. Dolgoznak meseterapeuták függőkkel, értelmi fogyatékkal élőkkel, állami gondozottakkal és börtönbe zártakkal. A lényeg, hogy az adott helynek, helyzetnek, problémának megfelelő mesét vigyenek, azt meséljék, és a feldolgozás is ennek megfelelően történjen - magyarázta a meseterapeuta.

Klasszikus mesék óvodásoknak

A szakértőt kérdeztük arról is, hogy vannak-e olyan klasszikus mesék, amelyeket bizonyos helyzetekben lehet alkalmazni a terápia során. A meseterapeuta azonban nem javasolna olyan instant mese megoldást, hogy például egy szorongásos esetben meséljük ezt, vagy azt, mert a meseterápia nem így működik. - Ennek nyomán azt gondolhatnánk, kétszer-háromszor elolvassuk a mesét (vagy egyszer) és úgy hat, mint a gyógyszer. De természetesen vannak mesék, amiket jó és lehet, kell óvodás korú gyerekkel megismertetni, elmondani - javasolta a szakember.

Ilyen a Három kismalac és a farkas, amellyel a kisgyerek megtapasztalhatja a mesén keresztül, hogy saját maga is képes biztonságos házat építeni. Bátorságmeséket is lehet mesélni: ilyen például a Királylány a lángpalotában meséje, vagy olyan meséket, amiben feladatokat kell megoldani a mesehősnek: Macskacicó, Csilagszemű Juhász.

A szülőknek nem ajánlom, hogy "terápiás" célból válasszanak mesét, inkább "csak" meséljenek, legyenek együtt a gyermekükkel, adjanak nekik figyelmet, élvezzék együtt a mesemondást és hallgatást. A kisgyerek úgy is érzi, tudja, melyik mese jó neki, és azt többször kéri, akár hosszú időn keresztül: meséljük akkor sokszor, ameddig szeretné. Ha valamilyen nehezebb, súlyosabb problémája van a gyermeküknek, keressenek fel egy szakembert - tette hozzá Vaskor Gréta -, ők testre szabott meséket fognak ajánlani, vagy épp valami mást, amire szükség van.

MEGNÉZEM A TERMÉKEKET >>>

<<< Vissza