Baba info 010

SEBTÍPUSOK ÉS KEZELÉSI MÓDJUK GYERMEKEKNÉL
2021.08.03 20:00

<<< Vissza

SEBTÍPUSOK ÉS KEZELÉSI MÓDJUK GYERMEKEKNÉL

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

A gyermekek fejlődése elképzelhetetlennek tűnik kisebb-nagyobb "bibik", kék-zöld foltok nélkül. Jó, ha tisztában vagyunk vele, milyen tipikus sebekre, sérülésekre számíthatunk.

Sebtípusok és kezelési módjuk gyermekeknél

Számtalan sérülés érheti a totyogó vagy éppen teljes lendülettel rohangáló kisgyereket. Bármennyire is vigyázunk rájuk, nem foghatjuk minden pillanatban a kezüket, nem is lenne helyes. A környezetünket igyekezhetünk minél biztonságosabbá, baba- és gyermekbarátabbá tenni, arra azonban fel kell készülnünk lélekben - és a házi patikánk tekintetében is -, hogy apróbb balesetek előfordulnak majd. A horzsolások, sebek és más, kisebb sérülések azonban hozzátartoznak a fejlődéshez. Jelzik, hogy gyermekünk ismerkedik a világgal, próbálgatja képességeit, határait.

Milyen típusú sebekre kell felkészülnünk a hétköznapokban?

Horzsolások, zúzódások

A leggyakoribbak közé tartozik a horzsolás; elég csak elesni a betonon futkározás közben, és a térdről - esetleg az ütést tompító kézről, karról - máris lejön a bőr. Ilyenkor a hámréteg teteje sérül meg; a sebet gondosan ki kell tisztítani, fertőtleníteni, szükség esetén bekötni. Vágott seb szintén előfordulhat - anélkül is, hogy kést adnánk a kicsik kezébe. Akár egy összetörő üvegpohár is okozhat ilyen sérülést. A szokásos sebkezelésen kívül győződjünk meg arról, hogy idegek és inak nem sérültek-e meg - ha az adott testrész nem mozog rendesen, mindenképpen vigyük a gyermeket orvoshoz! Ugyancsak nem ritkák a zúzódások, ezeket legtöbbször ütés okozza. Nem kell rosszra gondolni: ha a gyerek nekiszalad az ajtófélfának vagy egy bútordarabnak, esetleg megüti magát valamilyen - nem hegyes - tárggyal, máris ott a kék-zöld-lila folt rajta. A színes foltokat a hajszálerekből az ütés következtében a bőrfelszín alatt távozó vér okozza. Bizonyos esetekben a bőr is felhasadhat.

Súlyosabb zúzódásoknál belső sérülés, sőt törés is lehet, ezért - bár gyakran végül nem kell beavatkoznunk - mindenképpen szenteljünk kellő figyelmet neki, nehogy komolyabb baj rejtőzzön a kékes foltok mögött. A vágott sebet jellemzően éles, míg a zúzottat tompa tárgyak okozzák.

Fokozott fertőzésveszély

Szúrt sebre szintén számíthatunk akár gyerekek esetében is: egy kiálló szög, egy elkeveredett tű vagy egy szál rózsa egyaránt megszúrhatja gyermekünket. Bár a sérülés egészen apró lehet, ne feledkezzünk meg ezúttal sem a tisztításról és a fertőtlenítésről, hiszen ebben az esetben is kockázatot jelent a fertőzésveszély. Ha mély seb keletkezett, gondoljunk arra, hogy akár ideget is érinthetett - ha erre gyanakszunk, mindenképpen kérjük orvos segítségét! A harapásokkal nagyon kell vigyázni, ugyanis ezekben az esetekben a legnagyobb a fertőzésveszély. Leginkább a kutyaharapás a jellemző; mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy az állat megkapta-e a szükséges oltásokat. Ha nem, akkor akár veszettség elleni injekcióra is szükség lehet. Természetesen más állat is okozhat sérülést, ilyen esetekben is járjunk el hasonlóképpen körültekintően.

Hűtsük hideg vízzel!

Égési sérülések is történhetnek; akár egy szerencsétlen konyhai baleset következménye lehet, vagy egy bekapcsolt vasaló is felkeltheti egy kisgyerek érdeklődését, de napégésről ugyancsak szó lehet. Ha minden óvatosságunk ellenére bekövetkezett a baj, akkor először is hűtsük hideg vízzel a megégett bőrfelületet, majd a sérülés mértékétől függően vigyük orvoshoz a kicsit! Ha "csupán" napégésről vagy kisebb sérülésről van szó, akkor hidratáló krémekkel segíthetjük a gyógyulást. Ha nagyobb testfelületet, az arcot, a nyakat, a kézfejet, illetve a nemi szervet érinti a baleset, rögtön hívjunk mentőt!

MEGNÉZEM A TERMÉKEKET >>>

<<< Vissza