baba info 007

EZÉRT FONTOS, HOGY HASON LEGYEN A BABA
2021.08.03 18:39

<<< Vissza

EZÉRT FONTOS, HOGY HASON LEGYEN A BABA

A baba számára a hason töltött idő is ugyanolyan fontos, mint a háton fekvés. Cikkünkből többek között azt is megtudhatod, miért kell erre szülőként odafigyelned.

Miért fektessük hasra a babát?

A szülők hajlamosak elfelejteni, hogy a baba számára a hason töltött idő ugyanolyan fontos, mint a háton fekvés. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy a szülők félnek a hasukra fektetni a piciket, hiszen - kutatások szerint – a hirtelen csecsemőhalál szempontjából a hason alvás rizikót jelenthet. Fontos tudni azonban, hogy a hason fekvés segít megelőzni a koponya hátsó részének ellaposodását (amit a sok háton fekvés okoz), és egyúttal olyan fontos mozgásokat készít elő, mint a gurulás és a mászás. Ezért tudatosan oda kell figyelni arra, hogy a baba a hasán is töltsön időt.

Tény, hogy a babák többsége nem igazán rajong azért, ha a hasára fektetik, mégis fontos, hogy minden nap szakítsunk erre külön időt. S hogy miért is fontos ez?

Mert a hason fekvés

fejleszti a gyermek motoros készségeit,

a baba kevésbé használt izomcsoportjait is munkára készteti,

erősíti a pici fej-, váll- és nyakizmait,

megakadályozza a koponya hátsó részének ellaposodását,

csökkenti a hasfájást (elősegíti a levegő távozását),

segítségével a baba más perspektívából szemlélheti környezetét.

Mikortól lehet hasra fektetni a babát?

Nem lehet pontos időpontot mondani, de a szakértői ajánlások szerint fontos, hogy minél hamarabb szoktassuk a babát a hason fekvéshez is. Ha babád időben és egészségesen jött a világra, akkor már az első napoktól kezdve érdemes rövid időre hasra fektetni. Nem kell megijedni attól, ha hevesen tiltakozik a számára szokatlan pozíció ellen. Érthető, hogy nehezményezi a hason fekvést, hiszen nem látja a körülötte lévő dolgokat; ahhoz viszont, hogy lásson, fel kell majd emelnie a fejét, ami kezdetben nagyon nehéz és fárasztó feladat.

Mennyi időre fektesd a hasára?

Az újszülött babát napi két-három alkalommal, alkalmanként 3-5 percig fektesd hasra, amikor ébren van. Erre ideális idő a nappali pelenkacsere, vagy akár a játékidő percei.

A hason töltött időt aztán fokozatosan lehet növelni, és a babát 3-4 hónapos korára akár 20-30 perces időszakokra is érdemes ebben a pozícióban hagyni.

Tippek a hasra fektetéshez

Teremts biztonságos környezetet számára!

A padló ideális helyszín ahhoz, hogy babád gyakorolhassa a hason fekvést. Teríts le egy játszószőnyeget vagy egy puha takarót, amire ráteheted a picit.

Ha idegenkedik a hason fekvéstől

Tedd a hasadra, mellkasodra! A babákat megnyugtatja szüleik testének, hangjának és szívverésének közelsége. Az ismerős arc látványa pedig arra ösztönzi őket, hogy megemeljék a fejüket.

Telepedj mellé a földre, a játszószőnyegre, hogy ne érezze egyedül magát! Így figyelheted azt is, mikor fárad el, és mikor van szüksége újra a háton fekvésre. Ha kipihente magát, újra hasra fordíthatod.

Ha egyáltalán nem bír a hasán maradni

Ez esetben fektesd az oldalára, és a hátánál támaszd ki egy feltekert törölközővel. Szükség szerint a feje alá is tehetsz egy kis feltekert mosdókendőt (pelenkát). Figyelj arra, hogy a karjait hozd előre, a lábai legyenek behajlítva, hogy kényelmesen feküdjön. 10-15 perc után fordítsd a másik oldalára!

Így motiváld!

Egy színes, érdekes játék vagy a közelében elhelyezett tárgy is arra ösztönözheti, hogy fejét megemelve hosszasan nézegesse ezeket. Később kezével is nyúlni fog értük, miközben másik kezével támaszkodik.

Ne add fel!

Fontos, hogy ne keseredj el, ha babádnak nem nyeri el azonnal a tetszését a hason fekvés. Ha türelmetlen, fárasztja ez a pozíció, rövidítsd le az így eltöltött időt, és inkább többször tedd rövidebb időszakokra a pocakjára.

Ne feledd! A babád harmonikus fejlődésének kulcsa, hogy kellő időt töltsön a hasán is.

MEGNÉZEM A TERMÉKEKET >>>

<<< Vissza