baba info 001

HOGYAN ÖLTÖZTESSÜK ÉS VETKŐZTESSÜK A BABÁT, HOGY ELKERÜLJÜK A SÍRÁST?
2021.08.02 18:49

<<< Vissza

HOGYAN ÖLTÖZTESSÜK ÉS VETKŐZTESSÜK A BABÁT, HOGY ELKERÜLJÜK A SÍRÁST?

A kórházból való hazatérés után feleszmélünk, hogy mostantól mindent nekünk kell megoldani a babával kapcsolatban. Nincsenek ott a csecsemőgondozók, akiktől bármit meg lehet kérdezni, jobb esetben az elején segít egy tapasztalt Nagymama vagy egy Testvér, esetleg a védőnő, de a hétköznapokban egyedül kell ellátnunk gyermekünket. Ott fekszik a pelenkázón az a pici emberke, akit mindentől óvunk, hát még attól, hogy esetleg megrántsuk a karját vagy a lábát, mert nem megy bele rögtön a hosszú ujjú body-ba, vagy a rugdalózóba. A szoptatásról, köldökápolásról, pelenkázásról információk hada talál meg bennünket – főleg első gyerekes Anyaként -, de arról, hogy a baba öltöztetésének és vetkőztetésének mi a leggyorsabb és legkíméletesebb módja, keveset lehet olvasni. Pedig köztudottan ez a két dolog a baba által nem kedvelt tevékenységek közé tartozik.

Legyen ez is egy játék!

A baba öltöztetése és vetkőztetése jó alkalom arra, hogy a baba ismerkedjen a saját testével valamint Anyával, Apával is még közelebb kerüljenek egymáshoz, hiszen ilyenkor elengedhetetlen a testi kontaktus. Fontos, hogy a szülő ekkor nyugalmat árasszon magából és kiváló alkalom ilyenkor mondókákat mondani vagy énekelni. Ezáltal egy napi rutint képez a babánál ez a cselekvés, így egy idő után mind az öltöztetést, mind pedig a vetkőztetést kellemes élményként éli meg.

A szobának legyen állandó hőmérséklete (21 fok az ideális)

A baba alapvetően nem szereti, ha a bőrét hideg éri, ezért az öltöztetést/vetkőztetést nagyon gyorsan csináljátok, és amíg az elején ez lassabban megy, addig mindenképpen takarjátok be a baba meztelen testét egy pelenkával. Fürdetéshez legalább 23 fok legyen a helyiségben, ahol a fürdés zajlik.

Minél kevesebbet emelgessétek fel-le a pelenkázón

Mielőtt a babát öltöztetni/vetkőztetni kezditek, készítsétek elő a ráadni kívánt ruhákat, és amit lehet, tegyetek a pelenkázóra. Például: pelenkázás után emeljétek föl a babát, és a rugdalózót szétnyitva, kisimítva tegyétek a pelenkázóra, majd erre fektessétek vissza a picit és adjátok rá a body-t, így nem kell majd újra felemelni, hogy alácsúsztassátok.

A ráadni/levenni kívánt ruha ne érjen az arcához

Ez ugyanis felizgatja a babát, ezért sír, ha végigsúrolja az arcát egy body vagy egy trikó.

Mindig a ruhát húzzátok, ne a babát!

Mivel könnyen hajlanak a baba kezei/lábai, ezért előfordulhat, hogy az ő végtagjait próbáljátok a ruhához igazítani, ezt viszont a baba sírással viszonozza. A babaruhák általában pamutból készülnek, ezért ezeket a mozdulatokat ki kell bírniuk.

A praktikus és gyors öltöztetés sorrendje

  1. Sodorjátok össze a body-t úgy, hogy az eleje felétek nézzen. A body hátát tegyétek a baba feje teteje alá.
  2. Egy gyors mozdulattal húzzátok le az elejét a baba álla alá (a body hátulja még mindig a baba feje alatt van)
  3. Finoman emeljétek meg a baba fejét (ilyenkor előfordulhat egy kis sírás:-)) és gyorsan húzzátok le a body hátát is a baba vállaihoz, majd óvatosan tegyétek vissza a fejét a pelenkázóra
  4. Ha hosszú ujjú a body, akkor az egyik kezetekkel húzzátok szélesre a body egyik ujjának mandzsetta részét kívülről (több hónapos babánál majd nem akadnak el az ujjai, ha így csináljátok) és igazítsátok bele a baba öklét
  5. Egyik kezetekkel tartsátok a baba kezét, a másikkal pedig húzzátok át a body ujját a karján. Ugyanezt ismételjétek meg a másik oldalon.
  6. Ezután húzzátok le elöl a body-t, majd finoman jobb kezetekkel a jobb karját tartva gördítsétek egy picit a bal oldalára és gyorsan húzzátok le bal kezetekkel hátul, a nyaka alatt még összesodort body-t. Újra fordítsátok a babát a hátára és kapcsoljátok be alul a body-t.
  7. Ha hosszú a body ujja, akkor mindenképpen hajtsátok vissza – még ha nem is mutat jól -, mert fontos, hogy a baba keze szabadon mozoghasson.

A rugdalózó feladásakor fontos, hogy legyen előkészítve a ruha már a baba alatt és mindig a ruhát húzzuk a baba végtagjaihoz.

A praktikus és gyors vetkőztetés sorrendje

A rugdalózó levételénél fontos, hogy a kinyitása után először a baba lábait – a bokáknál fogva – húzzuk ki a ruhából, majd a karokat – a könyököknél fogva –, és célszerű a body levétele után kivenni a baba alól a rugit: picit az egyik, majd a másik oldalára görgetve könnyen kihúzható.

  1. Miután kikapcsoltátok a body alját, toljátok fel a hátán úgy, hogy a két lábánál fogva megemelitek egy picit a testét. A baba könyökét óvatosan fogjátok meg a body alatt, húzzátok ki úgy, hogy a body-t nyújtsátok.
  2. Ha mindkét kar kikerült a body-ból, akkor sodorjátok össze a ruhát a baba nyakánál (úgy, mint az öltöztetésnél)
  3. Jól tágítsátok meg a body-t és egy gyors mozdulattal húzzátok át a baba arca fölött a feje tetejéig. És itt szokott megakadni, úgyhogy…

4. … gyorsan tegyétek a kezeteket a baba feje alá és így könnyen le lehet venni a body-t.

MEGNÉZEM A TERMÉKEKET >>>

<<< Vissza