baba info 006

MIKOR ÉS HOGYAN KELL A BABÁT HASRA TENNI?
2021.08.02 20:56

<<< Vissza

MIKOR ÉS HOGYAN KELL A BABÁT HASRA TENNI?

Miért fontos rendszeresen hasra tenni a babát? Mert a hason fekve végzett "tornagyakorlatok" nélkülözhetetlenek a mozgásfejlődéshez és az izmok megerősödéséhez.

Az egészen kicsi babák még nem képesek egyedül megfordulni, a legtöbb időt a hátukon fekve (vagy éppen anya, apa karjában, esetleg a hordozókendőben) töltik. Azonban fontos, hogy hason is legyenek, mert a hason fekvés nélkülözhetetlen a mozgásfejlődéshez. Hason fekve

erősítik a nyak, a hát, a törzs izmait

olyan izmokat is megmozgatnak, amelyeket egyébként ritkábban használnak

"előkészíthetik" a testüket olyan fontos mozgásokra, mint a forgás, az ülés, a kúszás és a mászás

a kognitív fejlődésüket is elősegítheti, hogy más nézőpontból szemlélhetik a világot

Emellett a hason fekvésnek pozitív egészségügyi hatásai is vannak, például enyhítheti a hasfájást, a túlzott gázképződést és megelőzheti az ún. lapos fej szindrómát (plagiocefáliát).

Mikor és hogyan tegyük a babát a hasára?

Nincs tökéletes recept arra, hogy mikor kell elkezdeni hasra fektetni a babát, de a szakemberek (így az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége) azt javasolják, hogy minél előbb kezdjük el, annál jobb: az időre született, egészséges babákat már egy-két napos korukban is a hasukra tehetjük!

Rendkívül fontos azonban, hogy a kisbabát csak ébren és felügyelet mellett fektessük hasra! Altatni inkább a hátán altassuk, mert a hason fekvés megnövelheti a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál, SIDS) rizikóját.

Ne lepődjünk meg azon, ha a kicsi először nem lelkesedik az új pozícióért, esetleg keserves sírással reagál erre! Nekik is meg kell szokni a helyzetet, ez pedig hosszabb-rövidebb időt vehet igénybe. A legjobb, ha 1-2 perccel (vagy még rövidebb idővel) kezdjük, és fokozatosan emeljük a hason töltött idő hosszát. Sokkal fontosabb a rendszeresség, vagyis az, hogy naponta többször is tegyük hasra a kicsit. A 3-4 hónapos babákat akár fél óráig is így hagyhatjuk, valószínűleg már ő is élvezni fogja, hogy nézelődhet, játszhat.

Praktikus tippek

Kényelmes, biztonságos és kellően puha felületen fektesd hasra a kisbabát! Akár a padlóra is teheted, például egy nagyobb, össze hajtott takaróra.

Sokat segíthet a hason fekvés megszerettetésében, ha a saját hasadra vagy mellkasodra teszed a kicsit. Így a fejét felemelve a te arcodat, mosolyodat látja! Ez legalább olyan érdekes és izgalmas neki, mint a játékok.

Egy kicsit nagyobb babát játékokkal, érdekes tárgyakkal is lehet motiválni: tedd a közelébe, de ne túlságosan közel, hogy "nyújtózkodnia" kelljen ahhoz, hogy elérje. Egy színes, puha állatka, egy csörgő felkeltheti az érdeklődését, különösen, ha megmozgatod előtte.

MEGNÉZEM A TERMÉKEKET >>>

<<< Vissza